Kadangi šia, man rūpima tema apie mini orkaites, tinkamas kietinti polimerinį molį, pati radau itin mažai informacijos, tai nutariau aprašyti savo patirtį.
Iki šiol aš šiems kepimo reikalams naudojau savo normalią didelę virtuvinę orkaitę, tik nelabai man patiko tas valgomų ir nevalgomų dalykų draugavimas. Visada norėjosi visus tuos plastikus kaitinti atskirame pečiuje. Stabdė informacijos trūkumas ir visai nesinorėjo išmesti pinigų veltui, įsigyjant nereikalingą daiktą, nes esu skaičiusi, kaip tokiose mini orkaitėse yra sudėtinga palaikyti pastovią temperatūrą.
Reikėjimas nugalėjo ir nusipirkau išsirinkusi vieną iš kokių dviejų :).
Manasis naujas žaislas vadinasi CLATRONIC MBG 3113. Iš karto norėjau nusipirkti ir orkaitės termometrą, bet negavau (ir visa laimė, nes ieškojau paprasto į orkaitės vidų statomo spyruoklinio, ar kaip ten jie vadinasi)
Taigi – pečius namuose ir tik dabar pirmą kartą pamatau, kad stiklinės krosnelės durelės su kažkokia veidrodine danga ir per ją beveik neįmanoma įžiūrėti kas darosi viduje.
Matuoti temperatūrą su vidun dedamu termometru neįmanoma. Matuoti tai įmanoma, bet nevarstant durelių pamatyti ką tas termometras rodo – ne. Tai dabar jau džiaugiuosi, kad aš jo neradau.
Paieškojusi internete nusiperku elektroninį mėsos termometrą su išoriniu pultu, toks termometras su prijungiamu metaliniu laidu ir iešmeliu, skirtu matuoti orkaitėje kepamo maisto temperatūrą.
Atkeliavus termometrui, kelias valandas skyriau krosnelės temperatūrai matuoti.
Itin didelių temperatūros šuolių nepastebėjau, temperatūra šokčioja apie 3-5 laipsnius.
O va krosnelės temp. reguliatoriaus rodoma temperatūra ir mano išmatuota tikrai smarkiai skyrėsi.
Štai kaip atrodo mano matavimai
žalia žyma ~ 110 °C
juoda ~120°C
raudona ~ 130°C
mėlyna ~ 160°C
ruda ~ 180°C
Tai tiek pastebėjimų, jei darbo eigoje sužinosiu dar kažką naudingo – papildysiu šį įrašą.
Papildymas (2013.08.19)
Šią mini orkaitę naudoju iki šiol ir labai sėkmingai. Tik dabar savo el.termometrą laikau nuolat pritvirtintą prie grotelių (ant kurių dedu storo popieriaus lapą su išdėliotais lipdiniais). Dabar galiu tiksliai žinoti, kad temperatūra krosnelėje visada yra tokia, kokios reikia. Ir dar pastebėjau, kad kai kurie balto molio lipdiniai keisdavo spalvą kietinant, tikriausiai dėl arti esančių kaitinimo elementų viršuje. Šią bėdą išsprendžiau įdėjusi kepimo skardelę (buvusią komplekte su orkaite) aukščiausioje padėtyje ir dar į skardelės vidų įklojau aliuminio folijos gabalą. Po šio pakeitimo pastebėjau, kad temperatūra orkaitėje mažiau šokinėja, stabiliau išsilaiko ir lipdiniai nebekeičia spalvos.
Papildymas (2017.06.28)
Aprašyta orkaitė ir termometras vis dar sėkmingai tarnauja. Dėl stabilesnės temperatūros esu į krosnelę įdėjusi dvi keramines sienų plyteles.
Taip pat pradėjau uždenginėti kepamus lipdinius kartoniniu dėžutės formos “dangčiu“. Taip išvengiu to specifinio, degančių plastifikatorių, kvapo.
Ir dar atradau, kad labai patogu kaprizingus lipdinius kietinti užkastus maistinėje sodoje. (Kaprizingais vadinu lipdinius su metalinėmis detalėmis, nes man jie kepdami vis pridarydavo nemalonių staigmenų – dalis jų kietinant suaižėdavo, įskildavo, įplyšdavo)
Galbūt bus naudingas ir šis įrašas apie polimerinio molio kepimą:
Svarbiausi dalykai polimerinio molio kepime
nu. Jau dabar katlietai su sagom nebesipainios ;)
ooo, miadzhikas nauja zhaisla turi:)