Svarbiausi dalykai polimerinio molio kepime

Temperatūra

Teisinga temperatūra polimerinio molio kietinime yra pats svarbiausias veiksnys. Ypatingai svarbu jos nenumažinti. Todėl atskiras orkaitės termometras yra būtinas, nes buitinėse orkaitėse beveik visada yra neatitikimas tarp nustatytos kepimo temperatūros ir tikrosios temperatūros orkaitės viduje.
Polimerinis molis toleruos 10-15°C aukštesnę temperatūrą už nurodytą gamintojo instrukcijoje. Bet žemesnėje, nei rekomenduoja gamintojas, temperatūroje kietintas p. molis bus trapus, neturės jam būdingo elastingumo.
O stipriai per karštoje orkaitėje p. molio lipdiniai sudegs. Aš naudoju FIMO Professional, kietinu 115°C . Kietinant aukštesnėje temperatūroje kai kurios spalvos patamsėja labiau, nei įprasta.

Trukmė

Savo p. molio lipdinius visada kaitinu ilgiau, nei nurodo gamintojo instrukcija. Vietoje rekomenduojamų 30 min. kepu apie 40 min. Trumpiau kepu tik tuos lipdinius, kurie būna lipdomi ir kietinami keliais etapais.

Pagrindas

Plokščios formos lipdinius kietinu išdėliotus ant piešimo popieriaus lapų. Taip išvengiu negražių blizgančių dėmių, kurios atsiranda kietinant išdėliojus lipdinius tiesiai ant metalinių, keramikinių dalykų glotniu paviršiumi (kepimo skardos, aliuminio folijos, keraminės plytelės, stiklinio kepimo indo ir pnš.) Svarbu lipdinius ant popieriaus išdėlioti prieš pat kepimą, nelaikyti išdėliotų ilgai. Nes popierius labai gerai sugeria plastifikatorius iš nekietinto p. molio (ilgiau palaikius, matosi po lipdiniu besiplečiančios “riebalų“ dėmės ant popieriaus).

Uždengimas

Savo kietinamus lipdinius visada uždengiu popieriniu dangčiu. Turiu susilanksčiusi popierinę plokščią dviejų dalių dėžutę, savo orkaitės skardelės dydžio. Uždengimas apsaugo nuo netolygaus, pernelyg staigaus lipdinių paviršiaus įkaitimo nuo arti esančių mini orkaitės kaitinimo elementų ir nuo sklindančio „garuojančių“ plastifikatorių kvapo.

Lipdinius su įlipdytomis metalinėmis detalėmis (pvz.:sagių užsegimais) kepu užkastus dėžutėje su maistine soda. Tai padeda išvengti p.molio įskilimų, plyšimų. Tik reikia nepamiršti, kad sodoje užkastus lipdinius reikia kepti ilgiau, nei įprasta. Reikia pridėti laiko, kad pati soda spėtų įkaisti iki reikiamos temperatūros. Aš tokiu būdu kietinamus lipdinius kepu apie 60 min.

 

Parašykite komentarą